RTL8111/8168B R8169 Gigabit Link slow speeds

This is the Intel Atom 330 motherboard with integrated Realtek Gigabit NIC (Intel Desktop Board D945GCLF2 Motherboard W/ Atom 330 1.6 GHz Dual Core Processor - Mini-ITX)

I cannot achieve more than 15 MB/s, even doing a local transfer through eth0 to it's own IP.

100%   95MB  15.9MB/s   00:06

So this is not a cabling, switch or hardware issue, it seems like a driver or chipset limitation problem.

Here is my lspci output:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82945G/GZ/P/PL Memory Controller Hub (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82945G/GZ Integrated Graphics Controller (rev 02)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 3 (rev 01)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 4 (rev 01)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 01)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 01)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 01)
01:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)
 

This is using the "r8169" driver.

I've read lots of issues getting proper speeds with this chipset, but I'm not sure if this is a problem/unique issue on this Intel board.  I don't see why it isn't going faster considering that this is a PCI Express onboard NIC.

At this time I don't have any ideas or solutions.

Oh and mii-tool confirms it has a gigabit link if anyone is interested:

eth0: negotiated 1000baseT-HD flow-control, link ok

Latest Articles

  • Centos 7 - Convert Minimal to Graphical GUI GNOME or KDE Desktop
  • AMD Set Fan Speed and Other Powerplay Memory/CPU Timings with a Linux script
  • Ethereum Mining Claymore Nanopool Error
  • genisoimage errors with long filenames and deep directory structures
  • Linux Kernel USB Export Errors
  • How to download gajim 0.16.9 XMPP/Jabber client so you can use OMEMO encryption
  • HP DL385 G7 Linux BIOS Update Flash
  • hwloc-nox set CPU affinity in Linux
  • Firefox An error occurred during a connection to some-ip-or-domain. SSL peer reports incorrect Message Authentication Code. Error code: SSL_ERROR_BAD_MAC_ALERT Solution
  • Proxmox understanding the directory structure and why an NFS datastore appears to be missing files/isos
  • pandoc convert markdown to html
  • Proxmox error uploading an iso solution
  • Cannot install moodle
  • MySQL change for Antelope format to Barracuda error solution
  • vmkping -I vmk1 10.0.2.69 PING 10.0.2.69 (10.0.2.69): 56 data bytes sendto() failed (Host is down)
  • gvfs mount in /run/user cannot be accessed or displayed wrong permissions
  • VMWare vSphere 6.7 Errors Solution 503 Service Unavailable (Failed to connect to endpoint:
  • How To Enable Nested KVM so guests can virtualize with hardware extensions
  • vi error solution E166: Can't open linked file for writing
  • Supermicro IPMI / KVM / BMC Remote Console Screen Resizing Issue - Window Cut Off Solution